Kedves Látogató! Amennyiben hibát talál az oldalon, vagy további, technikai okokból adódó problémája merül fel, kérjük, hívja az ügyfélszolgálatot. Telefonszám 06-80-203-776. Köszönettel Magyar Nemzeti Bank.
EN
EN

Innovation Hub

Az Innovation Hub bemutatása

nyomtatás

Mit értünk Innovation Hub alatt?

Az Innovation Hub egy szabályozó hatóság által biztosított, a pénzügyi közvetítés innovációját elősegítő platform, amelynek keretében a piaci szereplők iránymutatást kaphatnak a szabályozó hatóságtól arra vonatkozóan, hogy innovatív megoldásaik milyen módon alkalmazhatók a jelenlegi szabályozói keretrendszerben. Az Innovation Hub egyaránt nyitott a frissen alapult FinTech cégek és a már meglévő, engedéllyel rendelkező inkumbens intézmények (pl.: bankok, biztosítók, pénzügyi vállalkozások, befektetési vállalkozások) számára. Az Innovation Hub keretében a piaci szereplők információt kaphatnak a kifejlesztett innovatív megoldásaik kapcsán esetlegesen felmerülő szabályozói elvárásokról, illetve az engedéllyel még nem rendelkező FinTech vállalkozások segítséget kaphatnak az engedélyszerzési folyamat során.

A szabályozó hatóságok szerepe

A nemzetközi gyakorlatok alapján az Innovation Hub-ok célja az innovatív pénzügyi megoldások támogatása, a szabályozói útmutatás, valamint az engedélyszerzési folyamatban történő segítségnyújtás. A kommunikáció elsődlegesen online felületeken zajlik, emellett rendszerint a személyes konzultáció lehetősége is biztosított. Az Innovation Hub keretében a szabályozó hatóság szakértői megválaszolják az intézményektől érkező, pénzügyi innovációk megvalósíthatóságára vonatkozó kérdéseket és segítséget nyújtanak a jogszabályi keretek értelmezésében, valamint felmérik azokat a jogszabály-változtatási igényeket, amelyek gátolhatják a hatékonyabb pénzügyi szolgáltatások térnyerését. Az Innovation Hub emellett segítheti a piaci szereplők közötti információmegosztást is. 

MNB Innovation Hub

Az MNB Innovation Hub információs tárházként, kommunikációs Hub-ként és szabályozói támogató platformként üzemelve segítené a ténylegesen felmerülő jogszabályi akadályok azonosítását, az innovatív ötletek megvalósíthatóságát. Az online platform közvetlen kapcsolatot biztosítana az MNB, valamint a hazai innovatív intézmények (FinTech szereplők, bankok, biztosítók, stb.) között, és a mindenkori nemzetközi legjobb gyakorlatok megismerését is támogatná.

1. Információs tárház 

  • A különböző pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó szabályozói elvárások (jogszabályok, ajánlások, stb.)
  • Tevékenységi engedély megszerzésének folyamata  

2. Kommunikációs hub

  • Tájékozódás a fejlesztések potenciális érintettjeiről
  • Kapcsolatfelvételi platform az érintettekkel  

3. Szabályozói támogató platform

  • Iránymutatás vagy állásfoglalás kérése a szabályozótól
  • Az engedélyszerzési folyamatban történő segítségnyújtás  

4. Nemzetközi kooperációs platform

  • Szabályozói hatóságokkal való nemzetközi együttműködések
  • Nemzetközi intézményekkel kapcsolatos együttműködések